ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Ο Καλός Σαμαρείτης δημιουργήθηκε και διοικείται από την Ελληνική Θρησκευτική Κοινότητα Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Θεσσαλονίκης, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο θρησκευτικού χαρακτήρα. Δραστηριοποιούμαστε στο χώρο πάνω από μια δεκαετία.

​Δίνουμε έμφαση στη κάλυψη των αναγκών των ατόμων που βαδίζουν στην τρίτη και πιο ώριμη ηλικία. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και φροντίδας εφάμιλλης της οικογενειακής ζεστασιάς.

Θεμελίωση, Ίδρυση και Λειτουργία
Στις 20 Δεκεμβρίου 1992 θεμελιώθηκε ο Καλός Σαμαρείτης, με τη συμβολή του κόσμου που στηρίζει την Ελληνική Θρησκευτική Κοινότητα Γ.Ο.Χ. Θεσσαλονίκης. Η ανέγερση της μονάδας μας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο κτήμα που δωρήθηκε από τον Στυλιανό Πουρνατζή στην περιοχή της Περαίας.

Στις 25 Μαΐου 2004 γιορτάσαμε τα εγκαίνια του Καλού Σαμαρείτη. Η αρχική δυναμικότητα της μονάδας μας έφτανε τις 25 κλίνες, με τις εγκαταστάσεις μας να διαθέτουν αποκλειστικά δίκλινα δωμάτια. Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 ολοκληρώσαμε την επέκταση του Καλού Σαμαρείτη με τη δυναμικότητά μας να αυξάνεται στις μονάδας σε 41 κλίνες και 2 κλίνες βραχείας νοσηλείας.

Προσωπικό
Το σύνολο του προσωπικού μας επιλέγεται με μεγάλη προσοχή. Θέτουμε ως κριτήρια επιλογής την επιστημονική αρτιότητα, την εμπειρία και κυρίως το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο.

Νοσηλευτικό Προσωπικό
Το νοσηλευτικό προσωπικό του Καλού Σαμαρείτη αποτελείται από νοσηλευτές τετραετούς φοίτησης, οι οποίοι φροντίζουν για την εξυπηρέτηση του συνόλου των αναγκών των ηλικιωμένων: νοσηλεία, προσωπική υγιεινή, διατροφή, προσωπική περιποίηση και φροντίδα των ρούχων. Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και η καθοδήγησή τους από τους επιστημονικούς συνεργάτες μας τους καθιστά ικανούς να ανταποκρίνονται πλήρως σε όλα τα περιστατικά και όλες τις ανάγκες της μονάδας. ​

Ψυχολόγος – Φυσικοθεραπευτής 
Το επιστημονικό προσωπικό ολοκληρώνεται με την ψυχολόγο και το φυσικοθεραπευτή μας. Η ψυχολόγος εργάζεται με σκοπό την πολύπλευρη αφύπνιση των αισθήσεων και των ψυχικών αναγκών των ηλικιωμένων. Επιβλέπει επιμέρους ομάδες ενοίκων και παράλληλα συζητά ατομικά για τις ανάγκες τους. Ο φυσικοθεραπευτής της μονάδας βοηθά στην κινητική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων με ασκήσεις που στοχεύουν τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική ανάταση.

Ιατρικό Προσωπικό
Το ιατρικό μας προσωπικό περιλαμβάνει δύο ειδικούς ιατρούς: έναν ειδικό παθολόγο και έναν ειδικό νευρολόγο. Η ιατρική επιστημονική μας μονάδα είναι ικανή να αναλάβει μια ευρεία γκάμα περιστατικών από πλήρως αυτοεξυπηρετούμενα άτομα με παθολογικά προβλήματα μέχρι κλινήρεις ηλικιωμένους που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις. 

Υπηρεσίες
Παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υψηλών προδιαγραφών, με έμφαση στην ιατρική και ψυχολογική φροντίδα των ηλικιωμένων. Πιο αναλυτικά, σε εμάς ο ηλικιωμένος λαμβάνει:

  • Ιατρική περίθαλψη από τον παθολόγο και το νευρολόγο, που σε συνεχή επικοινωνία με το νοσηλευτικό προσωπικό επιβλέπουν την πορεία της υγείας του. Πραγματοποιούνται αιματολογικές εξετάσεις στο χώρο της μονάδας και ενημερώνεται ο φάκελός του, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη ιατρική εικόνα. 

  • Ψυχοκινητικές ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες οργανωμένες από την ψυχολόγο και τον φυσικοθεραπευτή. Ο ηλικιωμένος συμμετέχει σε παιχνίδια μνήμης, ασκήσεις συντονισμού, σωματικές δραστηριότητες που στοχεύουν στη διατήρηση της οξυδέρκειάς του και της σωματικής του κατάστασης, όσο αυτό είναι επιτρεπτό από την υγεία του.
  • Διαμονή σε δίκλινο, τρίκλινο ή τετράκλινο, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα και διαθέτουν ατομική κουζίνα και μπάνιο. Ακόμα, παροτρύνονται οι ένοικοι να διακοσμούν το χώρο τους ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, ώστε το περιβάλλον τους να τους βοηθά να νιώθουν οικεία και άνετα.

  • Πλήρες διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, σνακ και βραδινό από εβδομαδιαίο μενού, το οποίο επιμελείται ο παθολόγος της μονάδας. Τα γεύματα προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ηλικιωμένου, ενώ παρασκευάζονται στο δικό μας μαγειρείο από εξειδικευμένο προσωπικό.

  • Μπάνιο, προσωπική φροντίδα και υγιεινή που επιμελείται το προσωπικό της μονάδας καθημερινά βασισμένο σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιποίησης.

Εγκαταστάσεις
Στο διώροφο ιδιόκτητο κτίριό μας υπάρχουν 17 δίκλινα δωμάτια, 1 τρίκλινο δωμάτιο, 1 τετράκλινο δωμάτιο, τα οποία εκτείνονται σε δύο ορόφους. Κάθε όροφος περιλαμβάνει, εκτός από τα δωμάτια, το σαλόνι του ορόφου και αποθήκες. 

Στον Καλό Σαμαρείτη έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε για βραχεία νοσηλεία σε προκαθορισμένο δίκλινο δωμάτιο. Ακόμα, υπάρχουν κοινόχρηστη τραπεζαρία και κοινόχρηστο σαλόνι, όπου συγκεντρώνονται οι ηλικιωμένοι καθημερινά. 

Τέλος, στο ισόγειο της μονάδας μας υπάρχει ιερός ναός αφιερωμένος στους Άγιους Πάντες που λειτουργεί κάθε Κυριακή και όλες τις μεγάλες εορτές από τον εφημέριό μας, ο οποίος αναλαμβάνει και την πνευματική καθοδήγηση των ηλικιωμένων που το επιθυμούν.​